WELKOM OP ONZE WEBSITE!

Dit is de officiŽle website van de Belgische schaakvereniging voor personen met een visuele beperking.

Wij, het bestuur, zijn dan ook zeer verheugd om jullie de BSFVG-website te kunnen aanbieden sinds begin 2017.

Komende evenementen (zie ook onze agenda):

Het IBCA Wereldkampioenschap op SardiniŽ (ItaliŽ) van 5 tot 15 april 2019.

Download hierna de door het IBCA verzonden informatie. Uitnodiging WK IBCA

IBIS Haaksbergen in Nederland van 5 tot 7 april 2019.

Informatie bestaande uit 4 documenten kan bekomen worden door een mailtje te sturen naar de voorzitter (voorzitter@bsfvg.be).

Het DZD open tornooi in Halle

Het DZD open in Halle gaat door op 18 mei

Meer informatie over dit tornooi kan je vinden door de uitnodiging te downloaden.

Download hier de uitnodiging. Uitnodiging Halle 2019

Het OFK 2019 in Frankrijk.

Het Open Frans Kampioenschap gaat door van wo. 29 mei tot zo. 2 juni 2019.

Meer informatie over dit tornooi kan je vinden door de uitnodiging te downloaden.

Download hier de uitnodiging voor het OFK. Uitnodiging OFK 2019

Zwitserland van 8 tot 10 juni 2019 te Bad Gutenburg

Van 8 tot 10 juni tijdens het Pinksterweekend gaat in Zwitserland het Open Zwitsers Kampioenschap door.

Meer informatie over dit tornooi kan je vinden op hun website www.sbsb.info of door een email te sturen naar hun tornooileider Diter Lang : dieter.lang@gmx.ch

Het BBCC tornooi te Timmendorferstrand in Duitsland van 29 september tot 7 oktober.

Het Baltic Braille Chess Cup tornooi gaat voor de 10de keer door in het aangename Timmendorferstrand aan de Duitse Oostzee in een zeer comfortabel hotel voorzien van alle mogelijke aanpassingen voor blinden en slechtzienden gasten en is gelegen op amper 100 meter van de strandboulevard.

Meer informatie over dit tornooi kan je vinden door de uitnodiging te downloaden.

Download hier de uitnodiging voor het BBCC. Uitnodiging BBCC 2019

Voorbije evenementen

Het Open Nederlands kampioenschap te Ermelo van 14 tot 17 februari.

Na vele jaren het tornooi georganiseerd te hebben in Nunspeet verhuisde men naar het oude vertrouwde Ermelo, waar in lang vervlogen tijden heel wat schaakontmoetingen in de blindenwereld plaats vonden en ook het allerlaatste Zes Landen Tornooi van februari 2018. Van overal komen er positieve en tevreden reacties. Het is een gezellige accomodatie met comfortabele kamers, een niet te versmaden keuken en een rustige schaakruimte.

Het huidig aantal van 25 deelnemers is de laatste jaren wel flink terug gelopen. Vandaar dat men voor het eerst in 1 groep speelde. Er waren ook drie Belgische spelers aanwezig, maar in de eindrangschikking konden zij niet veel brokken maken en viel vooral de mindere prestatie van begeleider Hugo op.

Zo werd het eindklassement dan ook volledig oranje gekleurd met als overwinnaar Serge Harnandan. Op de tweede plaats vinden we Jan Boer en wist Pieter Couwenberg beslag te leggen op de derde plaats. Verder vinden we onder de Belgen Hugo Roman op de 9de, Francky Van Onacker op de 14de en Alex Geerinck op de 18de plaats.

BSFVG nieuwjaarstornooi van 12 januari te Gent

Op 12 januari ging voor de 15de keer het BSFVG nieuwjaarstornooi door. Ook dit jaar waren we weer met een twintigtal spelers en nog een tiental extra feestvierders. Het gelegenheidstornooi werd wederom gespeeld over 5 ronden met een bedenktijd van 30 minuten per speler en werd door de meespelende tornooileider Geert Callant in goede banen geleid. Ook dit jaar deed het cullinaire aanbod van het team Arlinda zijn reputatie van de afgelopen jaren alle eer aan. We mogen ons dan ook gerust de vraag stellen of de deelnemers voor de tafelborden of voor de schaakborden komen!

Voorafgaand aan de afsluitende receptie met drank en broodjes werden de tornooiresultaten bekendgemaakt. Op de eerste plaats eindigde Didier Dalschaert, gevolgd door Ava Vandekerckhove op plaats twee en Geert Callant op de derde plaats. Jonas Christiaens wist beslag te leggen op de eerste plaats van de B-groep.

Internationaal jubileumtornooi van de Franse schaakbond voor blinden te Monaco van 1 tot 4 november.

Voor hun jubileum wisten de Fransen een regeling te treffen met de Monegaskishce schakclub om dit tornooi daar te laten doorgaan in het viersterren hotel Riviera Marriott. Voor de laatinschrijvers na 1 september bedroeg het volpension bedrag voor een single room 850 Ä en double room 700 Ä per persoon voor 4 nachten. Naast de 7 ronden werd er ook nog een Gala diner in Monte-Carlo gehouden met bezoek aan het Casino. Verder was er ook een bezoek voorzien aan het Oceanografische museum en werd er een geleide stadswandeling door de oude binnenstad gemaakt.

Onze spelers uit BelgiŽ die per vliegtuig afreisden voor deelmname aan dit tornooi waren Alex Geerinck begeleid door Arlinda, Koenraad Lecluysse begeleid door een vriendin en tot slot Hugo Roman die als begeleider al jaren deelneemt aan de Franse tornooien voor visueel beperkten. Naast Hugo die stelselmatig opklom in het tornooi maar toch tekortschoot tegen de Franse kampioen, hadden Koenraad en Alex het niet voor de wind. Er deden ook enkele jeugdspelers mee van de mede organiserende schaakclub en die jonge talenten maakten het de Belgen erg moeilijk. Na 3 ronden had Hugo 3, Alex 1 en Koenraad een halve punt.

Nadat de Belgen alle drie in ronde 4 scoorden en vervolgens nog drie moeilijke rondes te verwerken kregen, zag het eindklassement er na 7 ronden als volgt uit. De Franse kampioen Olivier Deville bleek onklopbaar en won het tornooi met 6,5 op 7. Hugo Roman wist een mooie 2de plaats te veroveren met 5,5 op 7. Alex haalde op de 22ste plaats een score van 50 % en Koenraad stelde zich tevreden met 2,5 punten op een 31ste plaats. Het positieve voor de Belgen was dat ze ook lid zijn van de Franse schaakfederatie en daardoor aan zeer gunstige prijzen konden deelnemen aan dit toch wel luxueuze tornooi. De Fransen zijn in ieder geval gecharmeerd door dit tornooi en voorzien binnen enkele jaren een wederuitgave op deze locatie met de spreuk indachtig: "Leven als God in Frankrijk", maar dit dan net iets beter in Monaco!

Het Sudwest tornooi te MŁhlenbach in het Zwarte Woud van 27 oktober tot 4 november.

Het Sudwest Turnier in hotel Roter BŁhl is zo stilaan een vaste stek geworden voor enkele Belgische spelers die er sinds 2010 met veel plezier naar afreizen voor het tweejaarlijkse tornooi. De gezellige beslotenheid van het familiale hotel met voortreffelijke prijs/kwaliteitsverhoudeng gelegen te midden van de Schwarzwald bossen is daar zeker niet vreemd aan.

Dit jaar waren Didier Dalschaert, Herman Jennen en Marc Van Gysel weer van de partij. Renť en Gina deden het vervoer voor de heenreis en verbleven er enkele dagen met ons. Voor de terugreis mochten we op het autovervoer van Carina en Annemie rekenen die ons gedurende de laatste dagen vervoegden in het hotel.

Met 20 deelnemers waarvan 3 Belgen en 3 Zwitsers mocht het tornooi op een goede bezetting rekenen. Alles verliep in een zeer vriendschappelijke sfeer. De verdienstelijke winnaar was dit jaar in topvorm en wist de favorieten vakkundig achter zich te houden. Met 5,5 punten op 7 wist Manfred Pinnow de eerste plaats veilig te stellen. Met een 4de plaats viel Didier Dalschaert net buiten de ereprijzen maar ontving toch nog een kleine gedeelde geldprijs. Herman Jennen behaalde de 7de plaats en Marc Van Gysel legde beslag op de 12de plaats met 50 % van de punten.

Tijdens de laatste avond met het typische Schwarzwald specialiteiten buffet werd hieraan voorafgaand de prijsuitreiking gedaan door de nieuwe burgemeester van MŁhlenbach. Zij had zich goed voorbereid en wist iedereen te amuseren met haar speech en enkele spitsvondige schaakmopjes. Uiteindelijk werden er nog 2 hotelwaardebonnen door de burgemeester door lottotrekking uitgereikt aan een speler die geen prijs behaalde en een begeleider. De gelukkige speler was in dit geval Herman Jennen. Nog een kleine anekdote. Indien tijdens dit tornooi je smartphone afging zou je niet de partij verliezen, maar diende je 10 euro bij te dragen in de tornooipot. En jammer genoeg was hier Didier Dalschaert de pineut. Tijdens de pauze na het middageten vooraf aan de 1ste ronde had hij veiligheidshalve zijn smartphone ingesteld op 13:30. En terwijl hij zat te schaken ging dit alarm plots af om 14:30. Hij was vergeten de juiste tijdsinstelling te doen waardoor de smartphone een uur te laat afliep omwille van het winteruur...!

Timmendorfer Strand aan de Duitse Oostzee van 6 tot 14 oktober.

In het Aura hotel van Timmendorfer Strand werd dit jaar op het schaakbord op twee fronten gestreden. Enerzijds ging er het jaarlijkse Baltic Cup tornooi door en anderzijds was het dit jaar de locatie voor het tweejaarlijkse Open Duits kampioenschap.

Het ODK dat met een zeer sterke bezetting met 18 deelnemers uitpakte, is toch nog een erg Duitse aangelegenheid. Bij de topfavorieten bevonden zich naast 2 kandidaat meesters ook nog een internationaal meester. De titel van Duits kampioen bij de visueel beperkten ging uiteindelijk naar de zeer verdienstelijke jonge kandidaat meester (2190 Elo) Mirko Eichstaedt die hiermee zijn titel met een jaartje verlengt!

Ook het jaarlijkse Baltic Cup tornooi mocht op een goede bezetting rekenen met 22 deelnemers waaronder enkele Belgen en Zwitsers. Voor BelgiŽ waren dat Marc Van Gysel, Herman Jennen, Ava Vandekerckhove en Geert Callant die ons met de auto vervoerde en als begeleider ook kon deelnemen aan deze Cup net zoals de Zwitserse begeleider Dieter Lang.

Als bijna opener van het nieuwe schaakseizoen was het dus alle hens aan dek. Dit ging Geert Callant blijkbaar zeer goed af, want hij wist zowaar de eerste plaats op te eisen voor zijn tweede deelname aan dit tornooi. Ook Ava Vandekerckhove kon een prijs in de wacht slepen. Zij wist met een 7de plaats de titel van eerste dame binnen te halen met een nipte voorsprong op Karen Mumm die op de 8ste plaats eindigde. Herman Jennen eindigde nog binnen de eerste tien op de 9de plaats en Marc Van Gysel sleepte de 15de plaats in de wacht.

Naast een sterk bezet en goed georganiseerd tornooi mogen we zeker ook niet vergeten te vermelden dat het Aura hotel een zeer goede faam geniet in de blinden en slechtzienden wereld. Het is er zeer comfortabel logeren met een uitstekende keuken, waarbij men op het moment zelf iedere middag en avond kan kiezen tussen een vis of vlees menu. Ook de bar met zijn zachtgeprijsde reeks van cocktails is niet te versmaden. En ook de nieuwe organisator Axel Eichstšdt wist ondanks zijn deelname aan de Cup toch samen met de tornooileider alles in zeer goede banen te leiden en hoopt ons volgend jaar weer te mogen begroeten.

Open Frans kampioenschap te Gradignan omgeving Bordeaux van 9 tot 13 mei.

Ondanks alle stakingen in Frankrijk van openbare diensten, spoorwegen en luchthavens zijn alle spelers op de locatie geraakt en kon het tornooi zonder problemen van start gaan.

Het tornooi werd gewonnen door Olivier Deville (FRA). Op de tweede plaats vinden we Rick Van Loy (NED) en als derde eindigde Gennedy Gelman (AZE).

Een bijzonder mooie prestatie werd geleverd door onze Belgische dame Sonja Van der Voorde met een schitterende 6de plaats.

Verder vinden we nog Hugo Roman op de 11de plaats en Alex Geerinck op de 19de plaats, waardoor alle Belgen in de eerste helft van het deelnemersveld van 38 spelers eindigden.

Tot slot vermelden we nog het spijtige voorval van de valpartij die Jan Zeeman overkwam bij de heenreis in een Duitse luchthaven, waarbij hij een beenbreuk opliep en zodoende het tornooi diende af te zeggen. Wij wensen Jan een spoedig en goed herstel toe.

44ste IBIS-schaaktornooi te Haaksbergen in Nederland van 13 tot 15 april.

De 44ste editie van het IBIS-tornooi te Haaksbergen werd gespeeld met 44 deelnemers.

De Belgische delegatie was goed vertegenwoordigd door Marc, Herman, Francky, Natasha, Koenraad, Hugo, Thom, Martine en Kris. Het tornooi verliep zeer vlot en in een vriendschappelijke sfeer en de Belgen mochten heel wat gelegenheidsprijzen mee naar huis nemen.

Een grote verandering kwam niet tot uiting in het schaken zelf, maar in de speeches bij het begin en einde van het tornooi. Uit een enquÍte was gebleken dat deze ellenlange voordrachten niet echt gesmaakt werden door het schakende publiek en dat daardoor ook heel wat tijd verloren ging. Dus dit werd op een zeer positieve wijze grondig gereduceerd tot het hoogst noodzakelijke zonder afbreuk te doen aan het belang van sponsors, organisatoren en gastgezinnen.

Na een fijn schaakweekend en voor velen een blij weerzien met hun gastfamilies werd deze 44ste editie op zondagmiddag dan ook afgesloten met de verwachting elkaar weer terug te zien voor het 45ste IBIS-tornooi dat zal doorgaan van 5 tot 7 april 2019.

24ste Zes Landen Tornooi te Ermelo in Nederland van 1 tot 5 maart.

Het Zes Landen Tornooi ging voor de 24ste keer door te Ermelo in Nederland. De 6 stichtende landen waren weer met zijn allen present. Voor BelgiŽ namen Piet Devos, Serge Daenen, Herman Jennen, Ava Vandekerckhove en Marc Van Gysel deel. Na 3 ronden bleek dat naast Duitsland ook BelgiŽ zich een betere podiumplaats wenste toe te eigenen. In ronde 4 werd het duel BelgiŽ Ė Duitsland echter nipt door de Duitsers in hun voordeel beslecht. Na 5 ronden hadden we dan de eindstand in volgende orde. Als winnaar kregen we Duitsland. BelgiŽ behaalde een zeer verdienstelijke tweede plaats gevolgd door Nederland op plaats drie en Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Zwitserland eindigden respectievelijk op de 4de, 5de en 6de plaats.

Het tornooi verliep in een opperbeste sfeer tijdens en ook na het schaken. Ook het hotel in Ermelo viel uitstekend in de smaak. Ook de vrije namiddaguitstap naar een bierwinkel met huisbrouwerij viel in ieders smaak, voorzeker door de proevertjesÖ.

Spijtig genoeg dienen we wel te vermelden dat dit de laatste editie is geworden van dit in 1971 door bezieler Jef Taeymans gestarte tornooi in Oostende (BelgiŽ). Om financiŽle en organisatorische redenen komt hier een einde aan een lange zes landen schaaktraditie. Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Duitsland zullen gezamenlijk bekijken of er een mogelijkheid bestaat om dit tornooi in een hernieuwde formule op te starten, waar naast de organisatoren ook andere landen voor eigen rekening zouden kunnen aan deelnemen. Duimen voor de toekomst!

Open Nederlands Kampioenschap te Nunspeet van 8 tot 11 februari.

Van 8 tot 11 februari ging te Nunspeet in Nederland het Open Nederlands Kampioenschap voor blinden en slechtzienden door. Er zullen zich daar ook enkele Belgen onder het deemnemersveld bevinden. Meer info en resultaten hierover vind je op hun site: www.nsvg.nl

Het tornooi in Nunspeet werd door een in uitstekende vorm verkerende Sergio Hernandan (NED) gewonnen met 5 uit 6 punten. Doordat Gelman uit Azerbeidzjan de laatste partij tegen Sergio won, werd hij tweede. Hugo Roman (BEL) haalde de derde plaats met 4 uit 6 punten. In de B-groep stond er geen maat op Peter Smit (NED) die hier de eerste plaats in de wacht sleepte.

Jammer genoeg waren er geen reuze prestaties op te tekenen voor onze Belgische deelnemers, met name Ava, Alex en Francky. Wel kan er naast de mooie score van Hugo de winst van Ava tegen Gelman vermeld worden in de eerste ronde van groep A! Jammer kon ze zo niet blijvend presteren.

Ook in positieve zin liet zich Mees de 9 jarige jongen in groep A opvallen met winst in de eerste ronde tegen Lucas en die naar het einde van het tornooi al zijn zetten begon aan te melden met ons blindenalfabet.

Er waren dit jaar slechts 30 deelnemers hetgeen gedeeltelijk te verklaren viel door de verslechterde prijs/kwaliteitsverhouding.

Jullie zijn het niet vergeten:6 januari 2018 ons Nieuwjaarstornooi met Apero van de Drie Koningen!

Op zaterdag 6 januari ging ons reeds goed gekende Nieuwjaarstornooi voor de 14de keer door te Gent. Dankzij jullie talrijke opkomst en met 18 deelnemende spelers aan het tornooi mochten we van een zeer geslaagde activiteit spreken. Er werd gespeeld in 5 ronden met 30 minuten KO per speler. Het tornooi werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem in 1 groep waarbinnen 3 categoriŽn werden onderscheiden. Ook het cullinaire gedeelte liet niets te wensen over. Iedereen kon genieten van een bijzondere aperitief met hapjes en een overheerlijke 'coq au vin' gevolgd door een dessert. Na afloop en bekendmaking van de resultaten kon nog van een receptie met broodjes genoten worden, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis keerde en hiermee het schaakseizoen een goede aftrap gaf!

De gelauwerden voor die dag waren in groep A Hugo Roman, in groep B William Verleye en in groep C Andrť Delrue. Proficiat!

25ste Internationaal Open Rapid in Bozen (Bolzano) ItaliŽ.

Van 23 tot 26 november ging in Bozen (Bolzano) het 25ste Internationale Open Rapid schaaktornooi door. Er werden 8 ronden gespeeld waarbij iedere speler een uur bedenktijd heeft. Alex Geerinck die reeds enkele jaren deelneemt aan dit tornooi zette een zeer verdienstelijk resultaat neer. Met 4 op 8 punten behaalde hij een mooie 14de plaats op 26 deelnemers uit 5 landen. Dat het een sterk bezet tornooi mag genoemd worden blijkt uit de eerste vijf spelers van het eindklassement. 1. Alexander Schneider, Deutschland, 7,5 Punkte, Buchholz: 39,5 2. Mirko Eichstaedt, Deutschland, 7 Punkte, Buchholz: 37,5 3. Oliver MŁller, Deutschland, 6,5 Punkte, Buchholz: 40,0 4. Herbert GroŖrubatscher, Italien, 5 Punkte, Buchholz: 35,0 5. Harmut Kauzky, ÷sterreich, 4,5 Punkte, Buchholz: 41,5

Het eindklassement van het OBK 2017.

Het 24ste OBK werd van 1 tot en met 5 november gespeeld in Hotel Sabot díOr te Blankenberge. Wij mochten ons wederom verheugen op een zeer comfortabele accomodatie, een uitstekende keuken en een zeer rustige schaakzaal.

Het tornooi verliep zeer sportief en werd geleid door Hugo Roman met ondersteuning van Marc en Herman. Aangezien we met 15 deelnemers aan de start kwamen, werd er beslist om in 2 groepen te spelen. In groep A werd er met 8 spelers gespeeld en in groep B met 7 spelers, waardoor daar iedere ronde een speler vrij had en voor die ronde direct een punt bekwam.

Bij het eindklassement werd volgende scheiding toegepast bij gelijkheid van punten. Eerst het onderling resultaat, dan de optelling van de vermenigvuldiging van de score van je tegenstanders met je resultaat tegen die spelers en tenslotte wint diegene met de laagste elo-rating.

Hieronder volgt het eindklassement in groep A en B. De individuele resultaten kan je hiernaast downloaden.

Groep A.

1. Herman Jennen (BE) 6,5/7

2. Didier Dalschaert (BE) 6

3. Marc Van Gysel (BE) 4,5

4. Serge Daenen (BE) 4,5

5. Sonja Van Der Voorde (BE) 3,5

6. Francky Van Onacker (BE) 2

7. Alex Geerinck (BE) 1

8. Pierre Le Bouill (FR) 0

Groep B

1. Bernard Duthoit (FR) 6,5/7

2. Nťnad Antonic (FR) 6

3. Jeroen Ploeger (NL) 4,5

4. Voldi Gailans (GB) 4

5. Rťgis Gerbaux (FR) 3

6. Cathťrine Farthouat (FR) 2,5

7. Didier Dubois (BE) 1,5

Deze site is nog in ontwikkeling. De agenda is up-to-date en wordt regelmatig bijgewerkt. Veel leesplezier.